Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 Τ.Κ. 26222

ΤΗΛ: 2610-361671- 72 FAX: 2610-346614

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΑΤΡΑ 31 – 12 – 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ύστερα από το τεράστιο πλήγμα που υπέστη το Φυσικό οικοσύστημα της Πελοποννήσου από τις καταστροφικές πυρκαγιές με ιδιαίτερο αντίκτυπο και στον θηραματικό της πλούτο, είναι γνωστό σε όλη την κυνηγετική οικογένεια, ότι κινητοποιήθηκε άμεσα τόσο στην κατεύθυνση της διαφύλαξης και προστασίας του εναπομείναντος θηραματικού κεφαλαίου όσο και στον σχεδιασμό δράσεων για την ορθολογική διαχείριση και ανάκαμψη των θηραματικών πληθυσμών.

Στα πλαίσια αυτά με δεδομένο την υπέρμετρη και επιβεβλημένη αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης διαχειριστικών δράσεων και επειδή ο προϋπολογισμός για το σύνολο των δράσεων ανερχόταν στο υψηλό ποσό των 320.000 €, η Γ΄ Κ.Ο.Π. δημιούργησε τον ειδικό λογαριασμό ΑΤΕ 31901052689-51, τον οποίο και κοινοποίησε με συνημμένη επιστολή στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες για να ενημερώσουν τους Συλλόγους μέλη τους, όπου τόσο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αλλά και όποιος άλλος επιθυμούσε, να συνδράμουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα, που περιλάμβανε:

Ø οργανωμένες αναδασώσεις καρποφόρων δασικών ειδών,

Ø εκτεταμένες σπορές φυτικών ειδών προτιμητέα από την άγρια πανίδα,

Ø δημιουργία υποδομών απελευθέρωσης θηραμάτων,

Ø αγορά τρακτέρ, φρέζας, καλλιεργητή, μηχανημάτων διάνοιξης λάκκων, κ.λπ. για την συνεχόμενη και αδιάλειπτη εφαρμογή των ανωτέρω δράσεων,

Ø πρόσληψη επιπλέον εποχιακών Θηροφυλάκων με σκοπό την εντατικοποίηση της φύλαξης και προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων της Πελοποννήσου καθώς και άλλα διαχειριστικά μέτρα.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν, αντιλαμβανόμενοι το εξαιρετικώς επείγον ζήτημα της άμεσης υλοποίησης αναγκαίων για την θηραματοπανίδα έργων αλλά και συνάδελφοι κυνηγοί, είναι οι κάτωθι:

Α/Α

Κυνηγετικοί Σύλλογοι

Ποσό κατάθεσης

1

Αρχαίας Ολυμπίας

500

2

Βόρειων Λακεδαιμόνων

500

3

Βουπρασίας

500

4

Ζαχάρως

500

5

Ιθάκης

500

6

Καλαμάτας

1500

7

Κάτω Αχαίας

1500

8

Κιάτου

1500

9

Κιλκίς

500

10

Ληξουρίου

500

11

Λεχαινών

500

12

Λεωνιδίου

500

13

Μεγαλόπολης

500

14

Ναυπλίου

1500

15

Νεμέας

500

16

Πάτρας

1500

17

Πύργου

1500

18

Σπάρτης

1500

19

Τρίπολης

1500

20

Χαροκοπιού

500

21

Ανώνυμος κυνηγός από Κασσανδρεία

50

ΣΥΝΟΛΟ

18050

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ΄ Κ.Ο.Π. αποφάσισε την επιστροφή των ανωτέρω ποσών που καταβληθήκαν και ήδη το έπραξε, αφού με το συγκεκριμένο ποσό που συγκεντρώθηκε δεν δυνάμεθα να πραγματοποιήσουμε στο ελάχιστο τις δράσεις μας.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ανωτέρω Κυνηγετικούς Συλλόγους καθώς και τον συνάδελφο κυνηγό (τον οποίο παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας για την επιστροφή των χρημάτων του), οι οποίοι και ιδεολογικά και συνειδησιακά λειτούργησαν τόσο στα πλαίσια της προστασίας και της ανάκαμψης των θηραματικών ειδών στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου όσο και στην υποστήριξη του διαχειριστικού ρόλου του κυνηγού.

Επίσης, εκφράζουμε την βαθύτατη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας προς όλες τις υπόλοιπες Κυνηγετικές Οργανώσεις για την έλλειψη αλληλεγγύης και συμπαράστασης που επέδειξαν σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για το φυσικό περιβάλλον όχι μόνο της Πελοποννήσου γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει στην κατεύθυνση για συστράτευση όλων μας στον κοινό στόχο για προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του θηραματικού μας πλούτου

- Ο Πρόεδρος –

- Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Κανελλόπουλος Νικόλαος

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 05-11-2007

 

Αναδάσωση στην Καλίδονα


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου το Σάββατο 3/11/2007 συμμετείχε στην αναδάσωση που οργάνωσαν οι κάτοικοι του χωριού Καλίδονα του Νομού Ηλείας προσφέροντας δένδρα και θάμνους καθώς και την συνδρομή των Ομοσπονδιακών της Θηροφυλάκων για την φύτευσή τους.

Η καταστροφή που υπέστη η περιοχή ένωσε τους κατοίκους σε μια από κοινού προσπάθεια να ξαναδώσουν ζωή στον τόπο τους, ξαναχτίζοντας τα σπίτια τους αλλά και αποκαθιστώντας έστω και ένα μικρό μέρος από το φυσικό πλούτο που κατάκλυζε το χωριό τους και αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας, της ποιότητας και του τρόπου ζωής τους. Δένδρα και θάμνοι φυτεύτηκαν απ’ όλους κατά μήκος του δρόμου εντός του χωριού Καλίδονα καθώς και στην πλαγιά στα κατάντι του χωριού.

Με φόντο την καμένη βλάστηση, τα καμένα δένδρα και τα καταστραμμένα σπίτια, κανείς δεν πτοήθηκε μπροστά σε αυτή την ανείπωτη εικόνα και η απόγνωση ανήκει πια στο παρελθόν. Οι κάτοικοι σύσσωμοι έπιασαν δουλειά και «αγκάλιασαν» την βοήθεια των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων που κατέφθασαν για να ενισχύσουν την μεγάλη αυτή προσπάθειά τους. Τέτοιου είδους ενέργειες που βασίζονται στα αποθέματα ψυχής των ανθρώπων που είδαν από την μια στιγμή στην άλλη να χάνονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αντικρίζοντας την πλήρη καταστροφή, όχι μόνο είναι αξιέπαινες αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.


Στιγμιότυπα από την δενδροφύτευση στο χωριό Καλίδονα.

 

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 08-10-2007


Πολλαπλή η συμβολή της Γ΄ ΚΟΠ τόσο κατά τη διάρκεια

των πυρκαγιών όσο και μετά το πέρασμά τους


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα στα μέτωπα της πυρκαγιάς και συνέβαλλε τα μέγιστα στην καταστολή της πύρινης λαίλαπας. Διέθεσε όλους τους Ομοσπονδιακούς της Θηροφύλακες και τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς που έχει, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, για την ασφαλή μεταφορά ανθρώπων από οικισμούς και χωριά που βρίσκονταν σε κίνδυνο καθώς και για την άμεση μετάβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και των πληρωμάτων τους σε καθοριστικές θέσεις του μετώπου. Παράλληλα δε, η παρουσία τους σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιά αλλά και σε θέσεις που εγκυμονούσαν κίνδυνο αναζωπύρωσης της φωτιάς, γινόταν σε 24ωρη βάση. Αρκετά σημαντική ήταν και η συμβολή των εθελοντών κυνηγών μελών μας, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Επιπλέον άμεση ήταν η κινητοποίηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στις καμένες περιοχές και γύρω από θύλακες όπου είχαν καταφύγει μετά τη φωτιά διάφορα θηράματα (λαγοί, αγριογούρουνα κ.τ.λ.) καθώς και άλλα είδη της άγριας πανίδας, πραγματοποιώντας ρίψη δεκάδων τόνων τροφής προκειμένου να εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα η επιβίωσή τους. Οι διανομές των τροφών έγιναν σε συγκεκριμένους χώρους όπου είχαν εντοπιστεί αχνάρια των διασωθέντων θηραμάτων, ενώ παράλληλα όπου παρατηρήθηκε άμεση κατανάλωση από τα επιβιώσαντα θηράματα, επαναλάβαμε την παροχή επιπλέον ποσοτήτων σε συνεχή βάση.

Έτσι σε συνεργασία με τα μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων μας και τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, μέχρι τώρα μοιράστηκαν στις καμένες περιοχές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας 25 τόνοι καλαμπόκι, 5 τόνοι βρώμη, 5 τόνοι κριθάρι και 600 μπάλες τριφύλλι. Το συνολικό κόστος αυτής της επέμβασής μας ανήλθε περίπου στο ποσό των 15.000 € και το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 6.000 € από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Και αυτό βεβαίως αποτέλεσε το πρώτο αναγκαίο και άμεσο μέτρο, μιας σειράς δράσεων που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με στόχο την διατήρηση των θηραμάτων.

Επίσης η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, απέστειλε ομάδα ειδικών επιστημόνων στις καμένες περιοχές, η οποία μετά το τέλος των εργασιών, συνέταξε τεκμηριωμένη μελέτη με ολοκληρωμένες επιστημονικά προτάσεις για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση της θηραματοπανίδας, στις πυρόπληκτες περιοχές. Η συνταχθείσα μελέτη προωθήθηκε άμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και σε όλες τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Τα διαχειριστικά μέτρα τα οποία προτάθηκαν από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, με δεδομένο ότι η διαφύλαξη του ενδημικού θηράματος έχρηζε ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής του περιόδου την άμεση παρέμβαση και τοποθέτησή μας, διαμορφώθηκαν σε συνάρτηση με την έκταση, την μορφολογία των καμένων περιοχών, την υφιστάμενη πληθυσμιακή κατάσταση των θηραμάτων καθώς και την κυνηγετική διαχείρισή τους. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την συνταχθείσα μελέτη, οριοθετήθηκαν περιμετρικές των καμένων ζώνες για την απαγόρευση της θήρας του ενδημικού θηράματος. Επιπλέον λόγω της πληθυσμιακής μείωσης που προέκυψε στον πληθυσμό του αγριόχοιρου σε ποσοστό (20-30%) από τις πυρκαγιές και για την καλύτερη διαχείριση του εναπομείναντα πληθυσμού του καθώς και του πληθυσμού της πέρδικας προτείναμε την μείωση του αριθμού κάρπωσης για τον μεν αγριόχοιρο από 2 άτομα σε 1 ανά ομάδα κυνηγών και έξοδο, ενώ για την πέρδικα από 4 θηρευμένα άτομα σε 2 άτομα ανά έξοδο και κυνηγό, για όλη την επικράτεια της Πελοποννήσου.

Επιφυλαχθήκαμε δε, παρά την ανησυχία μας, σε πρόταση λήψης περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των πρώτων κυνηγετικών εξορμήσεων. Από τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η θήρα ιδιαίτερα του αγριόχοιρου το πρώτο Σαββατοκύριακο αλλά και από τους αριθμούς κάρπωσης που πληροφορηθήκαμε ότι προέκυψαν θεωρούμε ότι η λήψη περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων ίσως κριθεί απαραίτητη για την μείωση της κυνηγετικής πίεσης η οποία όπως παρατηρήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο της έναρξης της θήρας του ενδημικού θηράματος ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και αυθαίρετη σε αρκετές περιπτώσεις.

Στα πλαίσια αυτά και έπειτα από έκτακτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, το οποίο έλαβε δε υπόψη και την σχετική πρόταση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της 3-9-2007, αποφάσισε την διερεύνηση του ενδεχομένου της περικοπής μίας κυνηγετικής ημέρας της εβδομάδας από 3 σε 2 για το ενδημικό θήραμα εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί, καθώς επίσης και την μείωση της κυνηγετικής περιόδου για τα είδη αυτά.

Οι καταστροφές που υπέστη όλη η περιφέρεια της Πελοποννήσου ξεκινώντας με τις πυρκαγιές στην Κορινθία, την τεράστια πυρκαγιά της Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας και σε συνέχεια η καθολική καταστροφή στον Νομό Ηλείας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης του Νομού Αρκαδίας καθώς και στις περιοχές του Ταϋγέτου του Νομού Μεσσηνίας και του Πάρνωνα του Νομού Λακωνίας, αλλά και οι πυρκαγιές σε πολλές ακόμα δασικές περιοχές, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο με ανυπολόγιστες διαστάσεις. Η πρώτη εκτίμηση της συνολικής καμένης έκτασης ανέρχεται περίπου σε 2.500.000 στρέμματα και όπως γίνεται αντιληπτό μια τόσο μεγάλη επιφάνεια είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί ικανοποιητικά στο σύνολό της.

Ευελπιστούμε δε ότι ο σχεδιασμός των δράσεών μας θα λειτουργήσει υπερθετικά για το θήραμα και τους βιοτόπους του καθώς επίσης πιστεύουμε ότι το συνειδησιακό γερό θεμέλιο των κυνηγών μας, θα ενδυναμώσει και θα υποστηρίξει τις ενέργειες και τις δράσεις μας.

Οι επιστημονικά σχεδιασμένες διαχειριστικές δράσεις μας και τα έργα που θα υλοποιήσουμε στα πλαίσια της προστασίας και της ανάκαμψης των θηραματικών ειδών στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου, αναφορικά είναι:

1. Αναχλόαση των καμένων περιοχών με πολυετή ποώδη φυτά που συνίσταται από εκτεταμένες καλλιεργητικές επεμβάσεις και σπορές με τα ενδεικνυόμενα είδη για το θήραμα.

2. Αγορά τρακτέρ-φρέζας-καλλιεργητή.

3. Αγορά 5 τριβελών για διάνοιξη λάκων φύτευσης.

4. Εγκατάσταση δεξαμενών και κατασκευή ποτιστρών.

5. Οργανωμένες αναδασώσεις με καρποφόρα δασικά είδη προτιμητέα από την άγρια πανίδα σε όλες τις καμένες περιοχές, με πρόθεση την φύτευση άνω του 1.000.000 δένδρων.

6. Εκπόνηση προγράμματος αυτόνομης πυροπροστασίας από Κυνηγετικούς Συλλόγους και Θηροφύλακες υπό την αιγίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

7. Δημιουργία πυροφυλακίων.

8. Δημιουργία υποδομών απελευθέρωσης θηραμάτων (δυκτιοστάσια, πυρήνες προσαρμογής, κ.λπ.).

9. Απελευθερώσεις θηραμάτων.

10. Οργάνωση ημερίδων στις πυρόπληκτες περιοχές για τον συντονισμό δράσεων των μελών –κυνηγών μας.

11. Πρόσληψη 10-15 επιπλέον εποχιακών Θηροφυλάκων για τα επόμενα τρία έτη, σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, με σκοπό την εντατικοποίηση της φύλαξης του θηράματος και των βιοτόπων του.

Με δεδομένο την δυσμενή και απρόβλεπτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στα φυσικά οικοσυστήματα της Πελοποννήσου από τις πρόσφατες πυρκαγιές, η άμεση υλοποίηση των ανωτέρω διαχειριστικών μέτρων είναι πλέον παραπάνω από επιβεβλημένη. Για το σκοπό αυτό και επειδή ο προϋπολογισμός για το σύνολο των ανωτέρω δράσεων εκτείνεται στο υψηλό ποσό των 300.000 € περίπου, αποφασίσθηκε με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, η δημιουργία ειδικού ταμείου όπου μπορούν να συνεισφέρουν τόσο οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Ομοσπονδίας όσο και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις από όλη την Ελλάδα καθώς και οι κυνηγοί μέλη τους αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί να στηρίξει τον δύσκολο αγώνα που έχουμε αναλάβει.

Ο αριθμός του ειδικού λογαριασμού κατάθεσης για τα συγκεκριμένα έσοδα είναι 31901052689-51 στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος.

Η αμέριστη υποστήριξη, αλληλεγγύη αλλά και συστράτευση όλων μας στον κοινό στόχο για την προστασία και την ανάκαμψη του θηραματικού μας πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, αποτελούν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που θα σηματοδοτήσει την αρχή της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλέον οικοσυστήματος άρρηκτα συνδεδεμένου με την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα. Είναι γεγονός ότι η προγενέστερη κατάσταση δεν είναι δυνατόν να επανέλθει, όμως αυτό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειές μας για την όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της καταστροφής που υπέστη τόσο το θήραμα αλλά και γενικότερα η πανίδα και σε επέκταση το οικοσύστημα της Πελοποννήσου. Εξάλλου είναι υποχρέωση όλων μας να καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την διατήρηση της φύσης που μας φιλοξενεί και που εν τέλει συνιστά τόσο την δική μας επιβίωση όσο και αυτή των επερχόμενων γενεών.

- Ο Πρόεδρος –

- Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Κανελλόπουλος Νικόλαος


Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Κομνηνός Αντώνιος βοηθώντας στον συντονισμό δράσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στην μεγάλη πυρκαγιά του Νομού Κορινθίας.

Άνθρωπος και Φύση λύγισαν στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας

Στιγμιότυπα από την διανομή και την ρίψη των τροφών

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 25 – 09 – 2007


Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες σε εγρήγορση


Σε εγρήγορση βρίσκονται (όπως πάντα άλλωστε) οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται και από τις πιστοποιήσεις παραβάσεων των Νόμων περί θήρας που προέβησαν κατά το τελευταίο τριήμερο. Πιο συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν παραβάσεις στις περιοχές ευθύνης των εξής Κυνηγετικών Συλλόγων:

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Πατρών, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πατρών και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, βρέθηκαν δύο άτομα να θηρεύουν παράνομα εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής, εκ των οποίων το ένα άτομο στερείτο άδειας θήρας. Επίσης ευρέθησαν άλλα δύο άτομα να κυνηγούν παράνομα χωρίς την απαραίτητη άδεια θήρας.

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Καλαβρύτων συνελήφθησαν τέσσερα άτομα να έχουν θηρεύσει πέρδικες παράνομα, αφού το κυνήγι της πέρδικας ξεκινά 3-10-07. Επίσης το βράδυ της 23-9-07 ασυνείδητος τυφεκιοφόρος πυροβόλησε και σκότωσε αγριογούρουνο αλλά επειδή οι Θηροφύλακες τον αντελήφθησαν, παράτησε την λεία του και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ακολούθησε την άλλη μέρα εκποίηση του κατασχεθέντος θηράματος.

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Τρίπολης και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τριπόλεως συνελήφθησαν τρία άτομα να έχουν θηρεύσει πέρδικες παράνομα καθώς επίσης σε άλλη περίπτωση έγινε κατάσχεση ηχομιμητικών συσκευών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 16 ηχομιμητικές συσκευές οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από τους γνωστούς-άγνωστους άνανδρους κασετοφονιάδες.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες, που εκτός των κατασχέσεων των πειστηρίων (όπλα, θηράματα κ.τ.λ.), σε κάποιες των περιπτώσεων έφταναν μέχρι και στην διαδικασία του αυτοφώρου!!!

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 04 – 09 – 2007


Ρίψη τροφών στις καμένες περιοχές


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, σε συνεργασία πάντα με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιοχής ευθύνης της, αφού διαπίστωσε ότι σε πολλές από τις καμένες περιοχές της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Αιγιάλειας είχαν εμφανιστεί διαφόρων ειδών θηράματα (λαγοί, αγριογούρουνα κ.τ.λ.) που έψαχναν απεγνωσμένα για τροφή, πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες ρίψη δεκάδων τόνων τροφής στις περιοχές αυτές, προκειμένου να τα βοηθήσει στον δύσκολο πράγματι αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Και αυτό βεβαίως είναι μόνο ένα από μία σειρά μέτρων (δενδροφυτεύσεις, σπορές, ενίσχυση θηροφύλαξης, κ.λπ.) που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν το ενδιαφέρον των Κυνηγετικών Οργανώσεων δεν μένει στο επίπεδο της άκριτης θεωρητικολογίας, που είναι δυστυχώς η συνήθης τακτική ακόμη και τώρα που η περιβαλλοντική καταστροφή είναι πράγματι τεράστια, αλλά μετουσιώνεται σε ουσιώδεις πράξεις δείχνοντας έτσι ότι ο εθελοντισμός του Έλληνα Κυνηγού που έδωσε σημαντική βοήθεια κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά και την επόμενη μέρα της βιβλικής καταστροφής στα μέρη μας που όλοι δυστυχώς βιώσαμε.


- Ο Πρόεδρος –

- Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Κανελλόπουλος Νικόλαος

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 25-08-2007

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Έπειτα από τις εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στον Νομό Ηλείας, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Νομού και τα μέλη τους θα προβεί στην αναδάσωση της δασικής περιοχής του Καϊάφα ως ελάχιστη προσφορά στο περιβάλλον.

Η τεράστια απώλεια σε ανθρώπινες ζωές αλλά και η απώλεια πνοής ζωής μετά τον αφανισμό χιλιάδων δασικών στρεμμάτων, δυστυχώς δεν αναπληρώνεται. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε να μην θρηνήσουμε άλλους συνανθρώπους μας.

0
0
0
s2sdefault

 

Πάτρα 17 – 07 – 2007


Έναρξη νέας κυνηγετικής περιόδου

 

Συνάδελφοι κυνηγοί,

Βρισκόμαστε ήδη στην έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, η οποία μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ξεκινάει και φέτος δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού παραμένει στα ίδια πλαίσια που ήταν σε ισχύ και το περασμένο έτος.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης από το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία προκάλεσε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, ήταν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης αδιαλλαξίας των υπηρεσιακών παραγόντων να κατανοήσουν τα ανυπέρβλητα προβλήματα που θα ενέκυπταν από την μη αύξηση της συνδρομής με σοβαρό αντίκτυπο στην συνέχιση της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν τέθηκε ως θέμα η πραγματική προστασία και ανάπτυξη του θηράματος και των βιοτόπων του αλλά η υπονόμευση του κυνηγίου, την οποία φυσικά και δεν επιτρέψαμε.

Οι προσπάθειες των Κυνηγετικών Οργανώσεων είχαν τελικά θετική έκβαση επιτυγχάνοντας να μειωθούν τα τέλη υπέρ του δημοσίου, για πρώτη φορά στα χρονικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σημαντική αύξηση στο τελικό κόστος για την έκδοση της άδειας θήρας από τον Έλληνα κυνηγό.

Επιπλέον και οι επιστημονικά τεκμηριωμένες διαχειριστικές προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων και για αυτή την κυνηγετική περίοδο εισακούστηκαν με αποτέλεσμα χωρίς περικοπές οι χρόνοι θήρας και ο αριθμός κάρπωσης των θηρεύσιμων ειδών να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, με την μόνη αλλαγή στον χρόνο θήρας της πέρδικας και χωρίς βεβαίως να δημιουργείται κανένα πρόβλημα για την χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι το έργο τόσο των Κυνηγετικών Οργανώσεων όσο και της Θηροφυλακής στην κατεύθυνση της προστασίας και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το περιβάλλον βάλλεται καθημερινά από πυρκαγιές, καταπατήσεις, λαθροθηρίες, κ.λπ.

Επίσης η διαρκής έρευνα και η συστηματική προσπάθεια με στόχο την αναβάθμιση του θηράματος και των βιοτόπων του σε συνδυασμό με βελτιωτικά έργα έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου μέσα από το πρόγραμμα βελτίωσης των βιοτόπων και ενίσχυσης των θηραμάτων στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα αρκετές δράσεις. Με προτεραιότητα την εγκατάσταση του φασιανού στους κατάλληλους βιοτόπους της κυνηγετικής περιφέρειας της Πελοποννήσου εγκαταστάθηκαν πυρήνες προσαρμογής του είδους, καλλιεργήθηκαν εκτάσεις για την παροχή τροφής ενώ από τις εγκαταστάσεις του εκτροφείου της Ομοσπονδίας απελευθερώθηκαν πάνω από 5.500 φασιανοί. Επίσης σε υποβαθμισμένες περιοχές όπου παρατηρήθηκε μείωση του θηραματικού πληθυσμού σε λαγό-πέρδικα έγιναν ανάλογες καλλιεργητικές επεμβάσεις καθώς και τοποθετήσεις υδατοδεξαμενών και ποτίστρες. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι θετικά, γεγονός που μας ενθαρρύνει για την μετέπειτα συνέχιση και επέκταση του προγράμματος στις υπόλοιπες υποβαθμισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις αυτές είχαν την αμέριστη υποστήριξη των συνάδελφων κυνηγών οι οποίοι όχι μόνο παραχώρησαν δωρεάν εκτάσεις για την καλλιέργειά τους, αλλά βοήθησαν και με ιδία μέσα την διεκπεραίωση των εργασιών και διαφύλαξαν με την συνδρομή των υπεύθυνων των Κυνηγετικών Συλλόγων και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής τις περιοχές επέμβασης.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται επίσης από την Ομοσπονδία μας μια συστηματική προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας και της αποδοτικότητας των καταφυγίων άγριας ζωής, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν για 25 και πλέον χρόνια χωρίς να αποδίδουν τα προσδοκώμενα και χωρίς προοπτική βελτίωσης των συγκεκριμένων βιοτόπων. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον φασιανό δεν υφίστανται στην Πελοπόννησο καταφύγια που να πληρούν τις προϋποθέσεις για την διαφύλαξη του είδους, γεγονός που δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες ενώ κατανοούν το πρόβλημα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Παράλληλα έχουμε ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα παρακολούθησης των μετακινήσεων των υδρόβιων αποδημητικών πτηνών στους υγροτόπους της Πελοποννήσου και προτιθέμεθα να ζητήσουμε την συνεργασία του Δασαρχείου Αμαλιάδας προκειμένου να υλοποιήσουμε πιλοτικό πρόγραμμα θηραματικής αειφορικής κάρπωσης και προστασίας στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, χωρίς να απαγορεύεται η κυνηγετική δραστηριότητα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ανάγκη έρευνας και ο παρεμβατισμός όπου χρειάζεται μας βρίσκει σύμφωνους, πλην όμως, η προσφορά στη φύση και το περιβάλλον δεν πρέπει να σταματάει σε μεγάλα λόγια και σε προγράμματα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σωρεία εκατομμυρίων Ευρώ τα οποία δαπανώνται ασύστολα και ανεξέλεγκτα δίχως να προσφέρουν πραγματικά προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης και το πρόγραμμα προσδιορισμού της σχετικής αφθονίας των θηραματικών ειδών στην Ελλάδα μέσω της κυνηγετικής κάρπωσης ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ το οποίο συνίσταται στη λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών τα οποία πρόθυμα οι Έλληνες Κυνηγοί παραδίδουν κατά τον έλεγχό τους στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες με σκοπό την δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων που θα μας επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και πληροφοριών για το κυνήγι στη χώρα μας.

Επίσης η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου εκπονεί στην περιφέρειά της πρόγραμμα καταγραφής του πληθυσμού του αγριόχοιρου και αξιολόγηση της κυνηγετικής του κάρπωσης, ενώ σε συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταγράφει τις «θηρευτικές επιδράσεις της αλεπούς στην Πελοπόννησο».

Εκείνο που απέδειξε η πράξη και πρέπει να αποτελεί πρότυπο όλων μας είναι ότι η ενότητα και η συνεργασία των Κυνηγετικών Οργανώσεων καθώς και η συσπείρωση των μελών της είναι επιβεβλημένη και μόνο μέσα από την Κυνηγετική Συνδρομή μπορούμε να κάνουμε έργα ανάπτυξης για την βελτίωση του θηράματος και την προστασία του.

Πέρα όμως από τις αξιόλογες προσπάθειες όλων των νόμιμων κυνηγών, υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα μας και να μας εκθέσουν στο κοινωνικό σύνολο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάποιους να μας χρεώνουν κάθε ανθρώπινη παράβαση στη φύση. Αυτοί λοιπόν αποτελούν ξένο σώμα για την Κυνηγετική Οικογένεια και καλούμε όλους τους νόμιμους κυνηγούς που εντοπίζουν περιστατικά λαθροθηρίας να ειδοποιούν τους κατά τόπους Θηροφύλακες ή και τους Κυνηγετικούς τους Συλλόγους, λειτουργώντας έτσι με πραγματική προσφορά για το θήραμα και το κυνήγι.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα σε κανέναν να μας κατηγορεί, πλην όμως και η δική μας συμπεριφορά κατά την άσκηση της δραστηριότητάς μας στην ύπαιθρο θα πρέπει να είναι άψογη. Θα πρέπει να τηρούνται οι γραπτοί και άγραφοι νόμοι που διέπουν το κυνήγι και να είμαστε πρόθυμοι και συνεργάσιμοι σε οποιοδήποτε έλεγχο πραγματοποιείται από τα όργανα της Θηροφυλακής ή της Δασικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται δε ότι η μη ύπαρξη της άδειας θήρας, αποτελεί αδίκημα.

Το περιβάλλον χρειάζεται την σωστή παρουσία και την συμμετοχή όλων μας, προκειμένου να διεκδικούμε με σοβαρότητα το δικαίωμά μας να ασκούμε ελεύθερα το κυνήγι στη φύση, παραδίδοντάς το αλώβητο στις επερχόμενες γενιές.

Εύχομαι καλά κυνήγια σε όλους και εφιστώ την προσοχή στους φίλους κυνηγούς ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όπλο σκοτώνει και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση αυτή μας η ευχάριστη δραστηριότητα να έχει τραγικά αποτελέσματα. Η προστασία και ο σεβασμός στη φύση και το θήραμα είναι ευθύνη όλων μας και αποδεικνύει το προσωπικό σεβασμό ενός εκάστου από εμάς στον εαυτό του.

Ο Πρόεδρος

της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 30 – 07 – 2007


Πυρκαγιά στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία


Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές και περιουσίες χάθηκαν για πάντα. Η επέλαση της πύρινης λαίλαπας όχι μόνο κατάστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της αλλά κυρίως καταρράκωσε το ανθρώπινο πνεύμα και την ανάγκη για επιβίωση που λειτουργεί και συνυπάρχει με το Φυσικό Περιβάλλον από την αρχή της δημιουργίας.

Ποιος ευσυνείδητος και νοήμων άνθρωπος δεν «λύγισε» μπροστά στο αντίκρισμα της τεράστιας καταστροφής που υπέστη ολόκληρη η χώρα μας, μπροστά στην αποτέφρωση πανύψηλων δένδρων ελάτης και πεύκων, μπροστά στην εικόνα των «δολοφονημένων» κουφαριών ελαφιών, λαγών και άλλων ειδών της πανίδας μας.

Άραγε θα μπορούσαν ποτέ να μας παρηγορήσουν οι δηλώσεις και οι εξαγγελίες των (αν)υπευθύνων ότι όλα λειτούργησαν σωστά και ότι τίποτα παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει; Ή μήπως η άποψη ότι, όταν ήταν οι άλλοι «επάνω» είχαν καεί περισσότερα, μας «χρυσώνει καλύτερα το χάπι»; Συμπέρασμα, η αναισθησία και η απάθεια σε όλο της το μεγαλείο…

Ευτυχώς έστω και την τελευταία στιγμή ακούσαμε και ένα συγνώμη, αλλά ουδείς λόγος για φιλότιμο…

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη συντονισμού, η ανεπάρκεια τεχνικών μέσων, καθώς και η ανυπαρξία σχεδίων δράσης συνέβαλλαν ουσιαστικά στην πεποίθηση ότι τελικά δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα παραπάνω…, ως φυσικό επακόλουθο της ασυνεννοησίας ή της ανευθυνότητας.

Όμως τα ερωτηματικά μένουν και θα μας στοιχειώνουν για όσο καιρό θα έχουμε μπροστά μας εικόνες από καμένα δάση και περιουσίες, οι οποίες δυστυχώς για κάποιους συνανθρώπους μας θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά τους.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την φύλαξη των δασών; Δεν υποχρεούται η πολιτεία, τουλάχιστον κατά την θερινή επικίνδυνη περίοδο, να ασκεί περιπολίες, στα καίρια σημεία υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς; Γιατί δεν λειτούργησαν οι αντιπυρικές λωρίδες, εάν υπάρχουν τέτοιες;

Η πυροσβεστική υπηρεσία που είναι αρμόδια να επιχειρεί για την κατάσβεση γιατί κατά την χειμερινή περίοδο δεν «οργώνει» τα δάση έτσι ώστε να γνωρίζει δρόμους προσέγγισης και περιοχές λήψης νερού και όχι να ψάχνει τελευταία στιγμή;

Ποιος οφείλει να γνωρίζει τι διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στην κάθε περιοχή ανά πάσα στιγμή προκειμένου να τίθενται άμεσα στην υποστήριξη των πυροσβεστικών μέσων, και γιατί όλα αυτά τα μέσα δεν είναι αρκετά; Γιατί καθηλώνεται η προσφορά των απλών πολιτών, ή δεν ζητείται καθόλου;

Σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόταν μόνο μία ρίψη νερού. Είναι δυνατόν το εναέριο πυροσβεστικό να ξεκινάει, αν ξεκινάει, μετά από τρεις και τέσσερεις ώρες; Και εφόσον έχουμε την τύχη και συνάμα την ατυχία, η χώρα μας να είναι πλούσια σε δασικά συμπλέγματα κατάφυτα αλλά και δυσπρόσιτα, γιατί δεν φρόντισαν να υπάρχουν μεγαλύτερες εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης;

Βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέπουμε και το γεγονός της πρόκλησης της καταστροφής, δηλαδή του προβλήματος εν τη γένεση του. Παράνομες χωματερές, σκουπίδια στα πρανή των δρόμων αλλά και μέσα στο δάσος, εμπρηστές, οικονομικά συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, εξοχικές κατοικίες, ξυλεύσεις, και πολλές άλλες αιτίες, δεν υπόκεινται στο νομικό πλαίσιο προστασίας των δασικών μας οικοσυστημάτων;

Είναι δυνατόν κάποιοι ανεγκέφαλοι αδιάφοροι για τις συνέπειες απάνθρωποι να μην μπορούν να ελεγχθούν και να σκορπίζουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν και όπου σταθούν; Και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που καθοδόν για την διήμερη έξοδός έχουν μοιράσει απλόχερα τα υπολείμματα της ανοησίας τους. Οι παράνομες χωματερές που αποτελούν εστίες ανάφλεξης και αποτελούν σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης πυρκαγιάς για ποιο λόγο δεν απομακρύνονται; Η απάντηση ότι «δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους» επαφίεται στην εγκατάλειψη που υφίσταται η ύπαιθρος τα τελευταία χρόνια όπου δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος που να ελέγχει και να καταστέλλει ότι παράνομο λειτουργεί μέσα στη φύση, με αποτέλεσμα η πλήρη αναρχία να εμφανίζεται παντού και είμαστε όλοι μάρτυρες τέτοιων περιπτώσεων.

Επιπλέον είναι δυνατόν οι ανήθικοι ληστές του φυσικού μας πλούτου και της φυσικής μας κληρονομιάς να μένουν στο απυρόβλητο; Η βιομηχανία της εκμετάλλευσης των δασών μας όπως κάθε άλλη επιχείρηση αποσκοπεί στην επέκταση μόνο που σε αυτή την περίπτωση η επέκταση- απορρόφηση των φυσικών μας πόρων, λειτουργεί ως λαιμητόμος στα κεφάλια μας και η πολιτεία αδυνατεί να την ελέγξει. Συμφέροντα και ωχαδερφισμός κλείνουν το κεφάλαιο της καταστροφής και της συνυπευθυνότητας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι κυνηγοί της θρηνούν για το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε το Φυσικό μας Περιβάλλον. Η χλωρίδα και η πανίδα που καταστράφηκε είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση και το χειρότερο όλων είναι ότι τα παιδιά μας δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτές τις περιοχές που εμείς είχαμε την τύχη να περπατήσουμε και να απολαύσουμε το μεγαλείο τους, αλλά θα τα βλέπουν και θα τα ακούν μόνο μέσα από το «γυαλί» και τις διηγήσεις των πατεράδων τους δίχως να νοιώθουν την ηρεμία, την ελευθερία, την έξαρση των αισθήσεων καθώς και την ευγνωμοσύνη για όσα προσφέρει η επαφή του ανθρώπου με την φύση.

Η απώλεια είναι τεράστια και οφείλουμε να καταγγείλουμε ότι η υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, ήταν τελικά «αγγαρεία». Ως εκ τούτου, στα πλαίσια της ανεπάρκειας, της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας που επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, «ρίχνοντας λάδι» στην φωτιά, ευελπιστούμε ότι οι δικαστικές αρχές της χώρας μας θα αποδώσουν τις όποιες ευθύνες υπάρχουν και ως Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας.


- Ο Πρόεδρος –

- Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Κανελλόπουλος Νικόλαος

0
0
0
s2sdefault

 

Πάτρα 27 – 07 – 2007


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στις επάλξεις για την προστασία των Δασικών μας οικοσυστημάτων


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ύστερα και από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι οποίες είχαν το δυσάρεστο αποτέλεσμα της αποτέφρωσης χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων αλλά δυστυχώς και την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές έχει θέσει όλους τους Ομοσπονδιακούς της Θηροφύλακες σε επιφυλακή, εντείνοντας τις περιπολίες σε όλες τις επικίνδυνες περιοχές όπου θα μπορούσαν πιθανόν να εκδηλωθούν νέες εστίες πυρκαγιών.

Η συμμετοχή άλλωστε των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων Κομνηνού Αντώνιου και Λούβρη Γεώργιου στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Νομό Κορινθίας ήταν καταλυτική. Τα πυροσβεστικά οχήματα που εκκλήθηκαν προς αρωγή των υπαρχόντων του Νομού από τις όμορες περιοχές δεν γνώριζαν τους δρόμους προσέγγισης των σημείων της πυρκαγιάς, γεγονός που θα αποτελούσε σοβαρό πλεονέκτημα στην μεγάλη καταστροφική της πορεία από την Αρχαία Κόρινθο έως το Χιλιομόδι. Με την συνδρομή των Ομοσπονδιακών μας Θηροφυλάκων που γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα ορεινά δασικά οικοσυστήματα της εκάστης περιοχής τους, τα πυροσβεστικά οχήματα οδηγήθηκαν εγκαίρως προς το πύρινο μέτωπο με αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα σε έλεγχο η δασική πυρκαγιά και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Την ίδια σημαντική συμμετοχή για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Διακοφτό του Νομού Αχαΐας είχαν ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κύριος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος και οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Δελής Ανδρέας, Θεοδωρόπουλος Λεωνίδας και Νέγρης Δημήτριος όπου με την συνδρομή τους τα πυροσβεστικά οχήματα προσέγγισαν άμεσα το φλεγόμενο μέτωπο και προέβηκαν στην καταστολή της δασικής πυρκαγιάς.

Επιπλέον η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου βρίσκεται σε συνεργασία με τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα για την άσκηση περιπολιών τόσο στις επικίνδυνες περιοχές εμφάνισης πυρκαγιάς όσο και στις ήδη καμένες περιοχές για τον κίνδυνο ανάφλεξης, προκειμένου από κοινού να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση και όσο το δυνατόν ταχύτερη ενημέρωση. Η εμπειρία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων με την καθημερινή κίνησή τους καθ’ όλο το χρόνο στις ορεινές περιοχές τις χώρας μας είναι πολύτιμη στην διεξαγωγή αυτού του αγώνα για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου μπροστά στον ανείπωτο φόβο για έξαρση των δασικών πυρκαγιών και στους υπόλοιπους Νομούς της Πελοποννήσου με δεδομένο ότι συνεχίζεται η περίοδος υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών, έχει δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους Ομοσπονδιακούς της Θηροφύλακες οι οποίοι έχουν τεθεί σε επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα προς άμεση επέμβαση και πληροφόρηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εθνικό κίνδυνο που απειλεί να εξαφανίσει και τα τελευταία δασικά συμπλέγματα της χώρας μας με ανυπέρβλητες δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας και είναι καθήκον όλων μας να συνεισφέρουμε στην προστασία και την διαφύλαξή τους. Στα πλαίσια αυτά απευθυνόμαστε και στους συνάδελφους κυνηγούς οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν την όλη προσπάθεια με την συμμετοχή τους σε κοινές περιπολίες με τους Ομοσπονδιακούς μας Θηροφύλακες και τους Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων, ενώ παράλληλα παρακαλούμε όπως ενημερώνουν άμεσα τις υπηρεσίες σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποια ιδιότυπη δραστηριότητα κοντά σε δασικές περιοχές ή εντοπίσουν κάποια εστία πυρκαγιάς.

Εν τέλει, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την έλλειψη συντονισμού, διαθέσιμων τεχνικών μέσων και σχεδίων δράσεως από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει τόσο την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας όσο και την ευθύνη αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Θεωρούμε αδιανόητο η πολιτεία και οι υπηρεσίες της να αδυνατούν να πράξουν το καθήκον τους και παράλληλα να εθελοτυφλούν στην αγωνία των πολιτών να περισώσουν όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά έστω και την σπιθαμή πρασίνου πριν και αυτή γίνει παρανάλωμα του πυρός.


- Ο Πρόεδρος –

- Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Κανελλόπουλος Νικόλαος

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Κομνηνός Αντώνιος βοηθώντας στον συντονισμό δράσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στην μεγάλη πυρκαγιά του Νομού Κορινθίας.

0
0
0
s2sdefault

Πάτρα 18 – 06 – 2007


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου


απελευθέρωσε την βαρβακίνα και το κιρκινέζι που


φιλοξενούσε, πίσω στο Φυσικό τους Περιβάλλον


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι την Τετάρτη 13/6/2007 προέβη στην απελευθέρωση των προστατευόμενων ειδών που φιλοξενούσε το τελευταίο διάστημα στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου θηραμάτων της. Μία βαρβακίνα και ένα κιρκινέζι επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον ύστερα από την πλήρη ανάρρωσή τους και ανάκτηση των δυνάμεών τους.

Τα προστατευόμενα είδη είχαν βρεθεί από συναδέλφους κυνηγούς ανήμπορα να πετάξουν, η βαρβακίνα λόγω τροφικής δηλητηρίασης και το κιρκινέζι λόγω χτυπήματος κατά την προσπάθειά εξασφάλισης της τροφής του. Αμέσως μετά τον εντοπισμό τους και την παροχή των πρώτων βοηθειών, τους χορηγήθηκε η συνιστάμενη φαρμακευτική αγωγή από τους συνεργαζόμενους με την Γ΄ Κ.Ο.Π. κτηνιάτρους, ενώ με την αμέριστη φροντίδα των υπαλλήλων του εκτροφείου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου οι οποίοι κυριολεκτικά υιοθέτησαν τα άγρια πτηνά, εκείνα κατάφεραν να επανέλθουν στην πρότερη καλή τους φυσική κατάσταση.

Η επαναφορά τους στο φυσικό περιβάλλον ήταν κάτι το ανεπανάληπτο και πολύ ευχάριστο γεγονός για όλους τους παρευρισκόμενους. Σημειωτέο δε ότι είναι η τρίτη φορά φέτος που η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προέβη σε ανάλογη απελευθέρωση. Η Γ΄ Κ.Ο.Π. έχει δημιουργήσει ειδικές εγκαταστάσεις στο εκτροφείο της για τέτοιου είδους περιπτώσεις και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται ένας μπούφος καθώς και τέσσερα μικρά αγριογούρουνα τα οποία βρέθηκαν δίπλα στην νεκρή από άγνωστη αιτία μητέρα τους

Η προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα είναι υπόθεση όλων μας. Ειδικότερα για την κυνηγετική οικογένεια θεωρούμε ότι είναι χρέος μας, από την στιγμή που βρισκόμαστε νυχθημερόν στο φυσικό περιβάλλον να παρέχουμε ιπποτικά την βοήθειά μας σε όσα είδη της άγριας πανίδας μας, χρήζουν την συμπαράστασή μας, ιδιαίτερα δε για τα προστατευόμενα.


- Ο Πρόεδρος –

- Ο Γ. Γραμματέας –

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Κανελλόπουλος Νικόλαος

Τα προστατευόμενα είδη στα χέρια των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων και δεξιά ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος λίγο πριν την απελευθέρωσή τους .

Το κιρκινέζι κατά την στιγμή της απελευθέρωσης από τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Γ΄ Κ.Ο.Π. Γεωργίου Μάριο.

0
0
0
s2sdefault

Σελίδα 1 από 2

 Επικοινωνία
ΈΔΡΑ: Πάτρα Δ. Γούναρη 9-11  Τ.Κ.:26221  Τ.Θ.: 3009 Τήλ: 2610-361671 / 72 FAX: 2610-346614 Email: info@gkop.gr

© 2016 Gkop. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search